Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår hemsida. Läs mer om cookies och hur vi hanterar information. Jag godkänner

Öppet: främst helger 8 juli–13 augusti.Vi har stängt för säsongen, väkommen åter 23.

Instagram Trips Advisor Facebook
Småland for real

Torta della Nonna Smålandese


Våra recept · Café Sergels ostkaka · Café Sergels knäcke · Crème Brûlée · Halloncoulis · Memmakaka · Rödbetskaka · Citrontårta · Chokladkaka · Torta della Nonna Smålandese · Brantevikssill · Hallonsylt · Ketchup · Lingonchutney · Potatissallad · Lemon curd ·

Denna kaka är inspirerad av det italienska originalet - ”Torta della Nonna”. Nonna kan vara mormor, farmor eller en tant i allmänhet. En riktigt torta har en ingrediens- och momentlista som en mindre novell. Vår förenklade variant skulle en italienare nog inte ens kalla den för en Torta della Nonna, därför har den hos oss tillägget “smålandese” -- småländsk. Vill du ha den närmare originalet, baka ut en mördeg som ett pajskal och baka av innan och gör sedan kakan i detta.

I glaset får man gärna ha en Muscatel de Setubal, portigisiskt dessertvin.

När vi är i säsong brukar vi ibland göra kakan få egengjord färskost om vi har mycket över. Det är lite overkill kanske, men kakan drar då mer åt dem småländska ostkakshållet och ännu längre från originalet. Vill du testa så värm mjölk (4 l) till 37° och ha i ”ostkaksmycket” löpe. Vänta i en halvtimma ungefär och låt vasslen rinna av i en sil.


2 st runda kakor à ca 12 bitar

300 gr rumsvarmt osaltat smör
650 gr mandelmassa
700 gr (ca 11–12 st) ägg
skal från 2 tvättade apelsiner + 2 citron och eller lime
500 gr cream cheese/färskost, eller egen färskostmassa
Vill du ha lite fastare kaka, tillsätt 1 dl vetemjöl eller glutenfri mix.
Lite krossad flagad mandel till formen.
Solroskärnor till garnering.

Gör så här:
Riv massan och rör ihop med smöret
Rör i äggen, ett i sänder
Rör i skalen och osten.

Smöra formar (klä gärna med bakplåtspapper först) och bröa med krossat mandelflarn.
Garnera med solrosfrön och baka av i 20-25 min 175°C


Servera gärna med en halloncoulis!


White Guide Swedish welcome

SERGEL B+B
Bruksvägen 2, Lindshammar
Tel 0383-211 90
Kontakt · Karta · Rumsbokning B&B
Småland for real
Boka eller fråga

×

Boka eller fråga